Сарадња са Правосудном академијом

Спречавање злочина из мржње

 

У организацији Правосудне академије и Института за криминолошка и социолошка истраживања, дана 08.12.2022. године, у Новом Саду, одржана је обука „Спречавање злочина из мржње“ која је припремљена на основу анализе досадашње јавнотужилачке и судске праксе у области злочина из мржње. Обука је намењена унапређењу поступања припадника полиције, јавних тужилаштава и судова у овој области.

Обуку су, кроз интерактивна предавања и примере о нормативном оквиру и пракси судова Републике Србије, реализовали предавачи др Марко Новаковић и проф. др Александар Ивановић, док су обуци присуствовали и судијски помоћници Основног суда у Новом Саду - Милица Радаковић, Тања Денда, Марта Курјачки и Ивана Чомић.


 

Основни суд у Новом Саду унапређује комуникацију са грађанима и медијима

 

Дана 18.10.2022. године, у организацији Правосудне академије, одржана је обука за портпароле судова намењена усавршавању комуникације између судова и медија под називом „Основне комуникацијске вештине“. Циљ обуке је био унапређење метода и начина за постизање транспарентнијег рада суда. Континуирано радећи на унапређењу представљања рада суда грађанима и општој јавности, Основни суд у Новом Саду је за учешће на обуци делегирао портпароле суда, Свјетлану Радовановић и Светлану Антонијевић Иванић.

Предавачи на обуци биле су Мирјана Голубовић, начелница Сектора за посебна знања и вештине Правосудне академије и Маја Љубичановић, Саветник за медије Вишег јавног тужилаштва у Београду. 


 

Још запослених стекло посебна знања о малолетницима

Дана 06.06.2022. године одржана је обука на тему „Малолетници као учиниоци кривичних дела и малолетна лица као оштећена кривичним делом“ коју је организовала Правосудна академија са циљем упознавања полазника са разлозима доношења новог Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и заштити малолетних лица у кривичном поступку. Током обуке обрађене су материјалне и процесне одредбе постојећег Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица, указано је на проблеме у примени Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица кроз случајеве из праксе, а урађен је и осврт на то како је ова материја регулисана у Европској конвенцији о људским правима.

Предавачи на овој обуци били су др Милан Шкулић, професор Правног факултета Универзитета у Београду и судија Уставног суда, др Ивана Стевановић, директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања и чланица Савета за права детета Владе Републике Србије и др Драган Обрадовић, судија Вишег суда у Ваљеву.

Обуци су присуствовали представници Основног суда  у Новом Саду - судије мр Сања Берак, Даниела Вемић и Милијана Ташин, секретар суда Нина Јевић и судијски сарадници Татјана Мисирача, Бранислава Десница, Марта Курјачки, Марија Јанковић, Милена Радисављевић, Андреја Беднарик Герла, Јована Драгић и Снежана Жмукић.

Сарадња са Правосудном академијом

Председница Основног суда у Новом Саду, судија Тамара Радовић састала се са директором Правосудне академије Ненадом Вујићем. Састанку су присуствовали судија Соња Видaновић и Љуба Слијепчевић, руководилац канцеларије Правосудне академије у Новом Саду, као и секретар Основног суда у Новом Саду Нина Јевић.

Тема састанка је била интензивирање сарадње Правосудне академије и Основног суда у Новом Саду, као другог по величини суда у Републици Србији, а у склопу активности Правосудне академије која између осталог организује и спроводи стручне обуке и усавршавање судија и судског особља, а све у циљу побољшања услова и што већег унапређења рада правосуђа.

Направљен је договор о будућим активностима за 2022. годину у склопу којег ће, између осталог, већ у априлу бити реализована обука према водичу за професионалну и успешну сарадњу судова са јавношћу. Наведене активности подржане су од стране председника Апелационог суда у Новом Саду, мр Дарка Тадића и председника Вишег суда у Новом Саду, Мирослава Алимпића.

 

Запослени Основног суда у Новом Саду на обуци «Судијска етика и борба против корупције»

Дана 15.04.2022. године, у организацији Правосудне академије и портала „Пиштаљка“, успешно је одржана обука на тему „Судијска етика и борба против корупције’’, у којој су учествовали и представници Основног суда у Новом Саду - судије Татјана Паклединац и Александра Мусић, као и судијски помоћници Марта Курјачки, Ивана Чомић, Тања Денда и Снежана Жмукић.

 

Знања стечена на овој обуци су од великог значаја за грађане јер се кроз реализацију оваквих обука код носилаца правосудних функција унапређује примена Кодекса судијске етике, налазе се решења за превазилажење ризичних ситуација које могу угрозити интегритет судија, спречавају се ризици настанка корупције у судству, повећава се способност судија за решавање етичких дилема, као и одговорност судија за њихово етичко поступање.

 

Предавачи на обуци били су Мирјана Голубовић, начелница Одељења за посебна знања и вештине Правосудне академије, као и психолог Тамара Томашевић.

 

Извор свих фотографија – сајт Правосудне академије.

Судијски сарадници нашег суда – учесници Семинара за стицање посебних знања о поступцима у којима учествују малолетници

Дана 04.04.2022. године у организацији Правосудне Академије успешно је одржан семинар на тему „Малолетници као учиниоци кривичних дела и малолетна лица као оштећена кривичним делом“, на ком су учествовали и представници Основног суда у Новом Саду - судијски сарадници Јована Ђордан, Драгана Ђогић, Свјетлана Радовановић и Тања Денда.

На семинару су образложени разлози за доношење новог Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и заштити малолетних лица у кривичном поступку, обрађене су материјалне и процесне одредбе постојећег Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица, а урађен је и осврт на то како је ова материја регулисана у Европској концвенцији о људским правима и на концепт “Правосуђа по мери детета“.

Предавачи на семинару били су професор др Милан Шкулић, професор Правног факултета у Београду и судија Уставног суда; др Ивана Стевановић, директор Института за криминолошка и социолошка истраживања и чланица Савета за права детета Владе Републике Србије и др Драган Обрадовић, судија Вишег суда у Ваљеву.

Основни суд у Новом Саду унапређује комуникацију и односе са грађанима и медијима

Основни суд у Новом Саду предузима сталне активности како би унапредио комуникацију и односе са грађанима и медијима, са циљем да представи и приближи свој рад грађанима и општој јавности. Тако је дана 04.05.2022. године, у организацији Правосудне академије, одржана обука о начинима и методима усавршавања комуникације и односа између судова и медија  - „Односи са јавношћу и комуникација - Основна обука за портпароле судова“. Обуку су похађали Руководилац Службе за информисање нашег суда - судија Ивана Карапанцић, као и чланови Службе за информисање - судијски помоћници Снежана Жмукић и Милица Пупић, те портпароли суда Светлана Антонијевић Иванић и Свјетлана Радовановић.

Знања стечена на овој обуци су од великог значаја за грађане јер се кроз реализацију оваквих обука унапређује начин комуникације суда и јавности, подиже се свест и одговорност запослених у суду о важности пружања могућности грађанима да од суда добију тачне и правовремене информације о темама за које постоји њихово интересовање, те се добијају конкретни методи како то постићи.

Обука је присутнима пружила нова знања о основним елементима успешне комуникације, кључним активностима потребним за спровођење комуникације између судова, јавности и медија, као и знања за осмишљавање стратегије за унапређење отвореног и транспарентног рада суда.

Предавач на обуци била је Мирјана Голубовић, начелница Одељења за посебна знања и вештине Правосудне академије.

Извор појединих фотографија – сајт Правосудне академије, извор осталих фотографија -  Служба за информисање.