Управитељ суда се стара  за послове који се односе на финансијско-материјално и административно-техничко пословање. Управитељ суда је одговоран за припрему предлога буџета, праћење и извршење буџета, припрема нацрт финансијског плана и завршног рачуна. Управитељ суда се стара о набавци ситног инвентара и потрошног материјала, као и о законитом раду комисије за јавне набавке у суду.

Поред наведеног, управља објектима које користи суд, обезбеђује просторије за рад суда и стара се о спровођењу мера безбедности и заштите на раду.

Такође, координише рад различитих организационих делова у суду и ван суда у оквиру своје надлежности, управља људским ресурсима, те предлаже оцене запослених који су му непосредно подређени, предлаже награђивање запослених и у том смислу даје предлоге додатне обуке и усавршавања, прати потребе за организовањем семинара за запослене и предлаже учешће запослених према потребама суда и финансијским могућностима. Управитељ суда учествује и у изради стратешког плана, сарађује са другим државним органима, организацијама и донаторима, обезбеђује услове за техничку и другу интерну комуникацију у суду, те обавља и друге послове по налогу председника суда.